Dieta cukrzycowa – jadłospis diabetyka

Dieta cukrzycowa
[Głosów:1    Średnia:5/5]

Cukrzyca przez wiele lat, może trawić nasz organizm, jednocześnie nie dając żadnych objawów. Niemniej jednak w momencie, kiedy jest ona zdiagnozowana, wówczas możliwe jest rozpoczęcie odpowiedniego leczenia. Nie da się ukryć, że kontrolowanie objawów cukrzycy, bardzo silnie związane jest z naszym stylem życia. Wobec tego terapia diabetyka najczęściej rozpoczyna się od zmiany jego nawyków żywieniowych. Wobec tego jak zaplanować dietę cukrzycową?

Jakie produkty są zalecane w diecie cukrzycowej?

Jadłospis dla cukrzyków jest dość restrykcyjny. Powinien on bazować głównie na tych produktach, które mają niski indeks glikemiczny i które naturalnie nie zawierają cukrów. Co więcej wskazane jest również przyjmowanie sporych ilości błonnika pokarmowego. Wobec tego które produkty są zalecane? Otóż:

  • warzywa- najlepiej spożywane w postaci surowej lub poddane obróbce termicznej na bardzo krótki czas. Sprawdzą się świetnie pomidory, ogórki, warzywa zielone, liściaste, papryka, cebula, kalafior czy marchew.
  • owoce- naturalnie muszą być to owoce, które mają niezwykle niską zawartość cukrów prostych. Wskazane są truskawki, borówki, cytrusy czy też wiśnie.
  • produkty zbożowe, pełnoziarniste- diabetycy mogą spożywać razowy chleb, grube kasze, a także pełnoziarnisty makaron, czy brązowy ryż. Uzupełnieniem diety mogą być również otręby zbożowe.
  • produkty mleczne- wskazane są jogurty, kefiry czy maślanki, a także sery twarogowe. Mleko powinno być spożywane w ograniczonych ilościach.
  • drób i mięso- jedynie chude wędliny
  • oleje- głównie oleje roślinne i miękkie margaryny

Cukrzycy mogą również korzystać z enzymów rozkładających glukozę, które można dostać na stronie diabetyk24.pl, w formie wygodnych do połknięcia tabletek.

Dieta dla diabetyka – jakich produktów unikać?

Posiłki dla cukrzyka muszą być komponowane według ściśle określonych zasad. Okazuje się, że konieczne jest wykluczenie pewnych produktów z diety, gdyż mogą one nasilać objawy chorobowe. Należą do nich głównie te produkty spożywcze, które odznaczają się dużą ilością prostych cukrów, czyli wysokim indeksem glikemicznym. Nie zaleca się również spożywania dużych ilości kwasów tłuszczowych. Produkty, które muszą zostać wykluczone z diety diabetyka to:

  • produkty zbożowe po oczyszczeniu- nie wskazane jest jasne pieczywo czy drobne kasze, podobnie jak zwykły makaron czy płatki śniadaniowe.
  • warzywa- szczególnie konserwowe i długo gotowane.
  • niektóre gatunki owoców- nie zaleca się spożywania bananów, ananasów i winogron, a także owoców suszonych.
  • tłuste mięsa, parówki i kiełbasy
  • miód i oczywiście cukier
  • słodzone, gazowane napoje
  • słodycze- zarówno sklepowe jak i domowe
  • produkty wysoko przetworzone.

Dieta cukrzycowa- jadłospis

Jadłospis diety cukrzycowej nie musi być nudny i monotonny. Śniadanie dla cukrzyków można przygotować z wykorzystaniem pieczywa razowego z chudą wędliną lub z wykorzystaniem otrąb zbożowych z owocowym koktajlem. Warto jednak zwrócić uwagę na przygotowanie obiadu. Cukrzycy mogą spożywać mięso z kurczaka lub z indyka, jednak nie powinno być ono smażone. O wiele lepszym wyjściem będzie kurczak pieczony lub gotowany na parze w towarzystwie brązowego ryżu. Warto jednak pamiętać, że ryż nie może być rozgotowany. Kolację z kolei mogą stanowić surowe warzywa lub owoce, a nawet sałatki z oliwą z oliwek. Posiłki dla cukrzyka skomponowane z warzyw i owoców nie poddanych obróbce termicznej, będą miały jeszcze lepszy wpływ na jego zdrowie. Do picia zaleca się z kolei wodę mineralną lub niesłodzoną kawę lub herbatę.

Dieta cukrzycowa – jadłospis diabetyka written by Redakacja Ortopedycznie.plśrednia ocen5/5 - 1oceny użytkowników

Leave a comment

Your email address will not be published.


*